Kinesiska sedlar och mynt

Innan jag åkte till Kina gick jag till mitt lokala Swedbankkontor i Karlskrona för att växla pengar, men de handlar av någon anledning inte med just Kinas valuta. Så jag fick växla på Kastrup i stället. Där har Nordea växlingskontor både i avgångs- och ankomsthallen och kursen var absolut inget att klaga på. Hade också med lite överblivna Euro i plånboken för senare växling i Kina. Det går precis lika bra att växla både Dollar och Euro på plats i Kina, faktum är t o m att Euro har bättre kurs än Dollar för tillfället. Det finns många banker och växlingskontor i Beijing, men i mitt fall blev det mest av en slump att jag växlade i The Friendship Store, där det fanns ett växlingskontor just efter entrén till affären. Men det är heller inga problem att handla direkt med sitt VISA- eller MasterCard precis som här hemma, i Europa eller USA. Det fungerar precis lika bra i Kina, även om det kanske inte är lika många affärer som tar kortbetalning som hemma. Korten fungerar givetvis även i bankomater precis som i andra länder.

Den kinesiska valutan heter rénmínbì vilket betyder folkvalutan och ofta förkortas RMB. Många säger t ex "20 RMB" men man kan även använda namnet på myntenheten som är yuan och motsvarar en krona. Det finns även motsvarande "ören" i Kina och dessa enheter är jiăo (tio öre) och fēn (ett öre). Fast i dagligt tal använder kineserna själva uttrycken kuài för kronor och máo för ören.

Alla kinesiska sedlar mellan en och 100 RMB/yuan ser exakt likadana ut på framsidan, men har olika storlek. Konstigt nog är faktiskt 100 RMB, dvs motsvarande knappt 100 svenska kronor den största sedeln i Kina! Det har pratats länge om att det ska komma sedlar både på 500 RMB och 1000 RMB, men så har ännu ej skett. Alla sedlars framsida visar en ung Mao Tse-Tung, antagligen från tiden runt 1949 då Mao utropade Kinas självständighet den 1 oktober (sedan dess Kinas nationaldag).

Det finns även sedlar i mindre storlek, faktiskt från motsvarande 50 öre och nedåt. De är dock rätt sällsynta och även mynt används mycket sällan. Det finns mynt på 1 RMB, men det enda mynt jag såg användas var motsvarande 0.1 RMB (dvs 10 öre) som ibland dök upp i livsmedelsaffärer och på "finare" restauranger som hade speciell "serviceavgift" på 15 eller tio procent som lades till priset.

 

 

Google

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna