Så här går det till för en svensk som vill gifta sig med en kinesisk medborgare i Kina

Det finns en del information om hur det går till för en svensk medborgare att gifta sig med en kinesisk medborgare på ambassadernas hemsidor och även i diverse forum om man söker på nätet. Huruvida det är enklare att gifta sig i Sverige eller i Kina verkar det vara delade meningar om, men vad jag har läst så är det enklare för den svenske medborgaren att ordna alla papper i Sverige än tvärtom. Det är många papper som behövs och det är inga problem att få dessa, men var gärna ute i god tid.

Jag ger därför nedan en steg-för-steg beskrivning om vilka papper som behövs, hur lång tid det tar och den ungefärliga kostnaden.

Steg 1

Gå till Skatteverkets hemsida för att hämta blanketten SKV 7881. Klicka på "Ladda ned utgåva" så öppnas blanketten upp i form av en PDF-fil. Där kan du fylla i blanketten direkt på skärmen och skriva ut den! Blanketten är första sidan och de övriga två sidorna är information!

Observera att du måste välja att få intyget på SVENSKA (inte engelska), det är mycket viktigt!

När du skrivit ut blanketten och skrivit under den skickar du den till adressen som står uppe i vänsterhörnet! Bifoga gärna även en kopia av din blivande fru eller mans pass eller kinesiska ID-kort.

Två till fem dagar senare får du ett s k "Äktenskapscertifikat" från Skatteverket. Certifikatet är giltigt i fyra månader och är ett "Intyg om att nedanstående person enligt svensk lag har rätt att ingå äktenskap inför utländsk myndighet".

Det är ingen kostnad för att få detta intyg.

Steg 2

Andra steget är att leta upp någon som är av Kammarkollegiet auktoriserad översättare från svenska till kinesiska (mandarin). Just idag när jag skriver detta finns det fyra auktoriserade översättare, men uppdatering sker vid alla förändringar om du klickar här hittar du de som är godkända just när du läser detta!

Jag kan varmt rekommendera Zhengyang Wu i Norrtälje som är auktoriserad översättare nummer 794. Han svarade blixtsnabbt på alla mail och ordnade översättning av blanketten inom bara några dagar. Du skickar helt enkelt intyget du fick i original till Zhengyang så kommer det sedan i retur med hans stämplar och med översättningen på en ny blankett sammansatt med originalet. Du kommer till hans hemsida om du klickar här!

Kostnaden för detta är 500 kronor plus moms, dvs 625 kronor.

Steg 3

Nu har du två sammansatta blanketter och nästa steg blir att kontakta någon Notarius Publicus i närheten av där du bor! Det är Länsstyrelsen i varje län som utser Notarius Publicus och på denna länk kan klicka dig vidare till det län du bor i! I min hemstad var det en advokat som var utsedd till Notarius Publicus och det lät lite för krångligt tyckte jag. I grannstaden var det en kommunjurist som var utsedd till detta och jag ringde helt enkelt henne och kunde köra ned redan samma dag och få hennes stämplar och intyg på handlingarna.

Det som Notarius Publicus intygar är bara att den auktoriserade översättaren verkligen är auktoriserad av Kammarkollegiet! Jag har sett olika uppgifter om att det kan ta ett par veckor att få detta intyg, men i mitt fall fick jag det alltså direkt samma dag.

Jag minns tyvärr inte kostnaden exakt, men tror det var 120 kronor, men det är möjligt att det kan variera mellan olika Notarius Publicus?

Steg 4

Nu är det lite fler stämplar och text på de två dokumenten och nu är det dags att åka till Utrikesdepartementet i Stockholm eftersom Utrikesdepartementet måste legalisera Notarius Publicus namnteckning! Det går att skicka handlingen till UD och den kommer då i retur så man får hämta den via postförskott. Då tar det i regel tre-fem arbetsdagar, men vid många ärenden kan det ta upp emot tio arbetsdagar.

Om man lämnar handlingen personligen på UD så kan man antingen hämta den dagen efter eller så skickar UD handlingen dagen efter.

Kostnaden för denna legalisering är 160 kronor.

Steg 5

Så var det dags för sista stegen i Sverige och det är att få handlingen legaliserad av antingen Kinesiska ambassaden i Stockholm eller av Kinesiska konsulatet i Göteborg samt att ordna visum till Kina på samma ställen!

När det gäller legaliseringen fyller man i en blankett som heter "Application Form for Authentication or Notarization" och som finns på ambassaden eller konsulatet ifall man inte laddar ned den från deras hemsidor. Man fyller i den och skriver under och lämnar in tillsammans med originalhandlingen.

Visum kan man få redan samma dag om man betalar lite extra, men legaliseringen kan man få tidigast dagen efter.

Det som legaliseras är att den senaste stämplingen i handlingen verkligen kommer från Svenska Utrikesdepartementet! Kostnaden för legaliseringen är 150 kronor om man man väntar 3-4 arbetsdagar, annars får man betala 170 kronor extra.

För visum gäller olika priser beroende på vilken typ av visum man behöver och om man vill ha det samma dag eller inom 3-4 arbetsdagar.

Steg 6

Nu kan man ju tro att dessa två papper med alla dessa stämplar och intyg skulle vara tillräckligt och det kan det tydligen också vara i vissa delar av Kina. I t ex Beijing var detta dock inte tillräckligt och det kan kanske vara säkrast att även ordna nedanstående papper från Svenska Ambassaden i Beijing!

Problemet med detta "Äktenskapscertifikat" är att det inte står någonstans att man är "Ensamstående", fast har man fått ett intyg på att man får gifta sig enligt svensk lag så borde det vara en självklarhet att man är ensamstående. Så är det dock inte utan det är bara att ta sig till Svenska Ambassaden och begära ett s k "Single Certificate". Det är inga problem att få ett sådant om du har med dig originalhandlingen och ditt svenska pass och det tog maximalt 20 minuter att få certifikatet, som skrivs ut både på kinesiska och engelska.

Det är enkelt att ordna detta om man är i Beijing, men jag antar att man även kan skicka handlingarna till ambassaden och få intyget den vägen, men det är säkrast att höra med detta direkt med ambassaden!

Kostnaden för intyget på Svenska Ambassaden är 110 yuan (ungefär samma i svenska kronor).

Steg 7

Med detta ytterligare papper i handen är det sedan dags att registrera äktenskapet hos den kinesiske medborgarens lokala Municipal Bureau of Civil Affairs efter att först ha varit inne hos en närliggande fotograf för att ta de foton som behövs för de handlingar som mannen och kvinnan får. Den kinesiske mannen eller kvinnan måste också ha med sig sitt pass eller kinesiska ID-kort samt sin "Hukou" som är den absolut viktigaste handlingen i den kinesiska familjen och där noteras alla förändringar i familjen och hushållet.

När alla papper är klara klistras det gemensamma fotot på mannen och kvinnan in i varsin liten röd bok som ser ut som ett pass och sedan stämplas och utgör bevisen på att mannen och kvinnan nu är gifta.

Kostnaden för att registrera äktenskapet är 9 yuan (9 kronor).

Steg 8

Nu är själva äktenskapet registrerat och sedan är det upp till brudparet och deras familj och vänner om de vill ha någon stor bröllopsfest eller inte. I de flesta fall har man nog en stor bröllopsfest på en restaurang med släkt och vänner, men det är inget som är nödvändigt utan upp till var och en. Detta varierar naturligtvis oerhört mycket från provins till provins och från stad till stad. Kina är större än Europa och består av många folkslag som har olika bröllopstraditioner så här är det upp till mannen och kvinnan att bestämma vad som passar just dem rätt!

Steg 9

Om man är gift enligt kinesisk lag så är äktenskapet även giltigt i Sverige, dock måste man ta sig till det lokala skattekontoret och fylla i ett par blanketter plus att de tar kopior på den lilla röda boken för att man även ska bli registrerad som gift i Sverige. Detta är naturligtvis viktigt att göra för de par som tänker bo i Sverige, men det kan även vara bra ifall man tänker bo i Kina eftersom det blir enklare för den kinesiske medborgaren att få visum till Sverige om man står registrerade som gifta även där!

Permanent Residence i stället för visum

Om man nu tänker bo i Kina så kan man som svensk slippa krånglet med att ordna visum i Sverige. Nackdelen med visumen är att även om du har ett multivisa så gäller det bara ett år och längsta vistelsen i Kina är 90 dagar. Det går att få det förlängt en månad i taget på huvudpolisstationen, men maximalt två förlängningar (kostar 160 yuan/kronor) vid varje vistelse så i princip är det möjligt att stanna 150 dagar vid varje vistelse. Annars måste man åka ut från landet och tillbaka så att en ny period påbörjas.

Med Permanent Recidence slipper man helt visum till Kina och Permanent Recidence kan man också få på huvudpolisstationen och det kostar 400 yuan/kronor, dvs det är även billigare än ett multivisum från Sverige.

Den utländske medborgaren tar med sig pass med nuvarande visum, Temporary Recidence som man fått från den lokala polisstationen, ett fotografi, den lilla röda boken plus kopior av alla handlingarna. Den kinesiske medborgaren tar med sig ID-kort, sin röda bok och den s k Hukoun plus kopior av handlingarna.

Man fyller även i en ansökan och klistrar dit fotografiet och den godkänns sedan vanligen direkt av den handläggande polisen och fem arbetsdagar senare kan man hämta passet som nu har fått ett inklistrat Permanent Recidence som gäller i ett års tid. Innan ett år har gått måste man sedan gå till polisstationen igen och göra om proceduren. Om man är över 60 år kan man få Permanent Recidence för två år i taget, men då krävs även att man gjort en hälsoundersökning och bifogar ett läkarintyg.

Sen måste man faktiskt gå till den lokala polisstationen igen och få ett nytt Temporary Recidence som då får samma giltighetstid som det nya Permanent Recidence (detta är gratis).

Ovanstående gäller för Beijing, men det kan säkert vara varierande procedurer i olika provinser i Kina så kolla alltid med den lokala polismyndigheten vilka regler som gäller.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna